Διερεύνηση Υπογονιμότητας

Σήμερα πολλά ζευγάρια αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας ή ταλαιπωρούνται με συχνές αποβολές. Το ιατρείο έχει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Τις περισσότερες φορές υπάρχει μια απλή λύση στο πρόβλημα αρκεί να έχει τεθεί η σωστή διάγνωση της αιτίας που το προκαλεί.

Η υπερηχογραφική προσέγγιση είναι αρκετή στις περισσότερες περιπτώσεις για να διαπιστώσει συγκεκριμένες σχετικές παθολογίες ή να επιβεβαιώσει την ανατομική ακεραιότητα του γεννητικού συστήματος της υπογόνιμης γυναίκας ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν επιπλέον εξετάσεις.

Στην πρώτη συνάντηση με το ζευγάρι λαμβάνεται ενδελεχές ιστορικό και των δύο, εξηγούνται αναλυτικά οι πιθανές αιτίες και καθορίζεται το πλάνο περαιτέρω διερεύνησης. Υπάρχει σταθερή συνεργασία με συγκεκριμένα κέντρα εξωσωματικής στις λίγες περιπτώσεις που αυτό θα κριθεί αναγκαίο.

Υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία και σαλπιγγογραφία με χρήση foam

Η κλασσική υστεροσαλπιγγογραφία είναι μια εξέταση που μπορεί να βεβαιώσει τη διαβατότητα των σαλπίγγων και χρησιμοποιείται ευρέως στην Ελλάδα αλλά θεωρείται επεμβατική και επώδυνη από πολλές γυναίκες. Επίσης δεν μπορεί να εξετάσει την κινητικότητα των σαλπίγγων

Η υπερηχο-σαλπιγγογραφία (ή HyCoSy στα Αγγλικά) είναι μια σύγχρονη εξεταστική μέθοδος που αποτελεί εξέλιξη των τελευταίων ετών. Η μέθοδος αυτή αναπτύχθηκε προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μειονεκτήματα και οι παρενέργειες της κλασικής σαλπιγγογραφίας.

Η υπερηχο-σαλπιγγογραφία χρησιμοποιεί μια ειδική υποαλλεργική σκιαστική ουσία που εγχύεται στη μήτρα. Η ουσία αυτή στη συνέχεια κατευθύνεται προς τις σάλπιγγες, ενώ η όλη πορεία της παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο (real time) με τη βοήθεια υπερήχου. Η σκιαστική ουσία είναι ειδικά σχεδιασμένη ώστε πρακτικά να φωσφορίζει και να κάνει την παρακολούθησή της εύκολη.

Η υπερηχο-σαλπιγγογραφία διατηρεί την αξιοπιστία της κλασικής σαλπιγγογραφίας, χωρίς όμως τα μειονεκτήματα της παλαιότερης μεθόδου. 

1. Είναι πολύ φιλικότερη μέθοδος εξέτασης για τη γυναίκα

Οι περισσότερες γυναίκες είτε δεν πονάνε καθόλου κατά τη διάρκεια της υπερηχο-σαλπιγγογραφίας είτε αισθάνονται μόνο μία μικρή δυσφορία παρόμοια με τον πόνου της περιόδου. Επιπλέον, η εξέταση γίνεται στο φιλικό και άνετο χώρο του γυναικολογικού ιατρείου και όχι στο ξένο περιβάλλον ενός ακτινολογικού εργαστηρίου, όπως η κλασική σαλπιγγογραφία.

2. Αποφεύγεται η χρήση ακτινοβολίας στις ωοθήκες

Η υπερηχο-σαλπιγγογραφία πραγματοποιείται με τη βοήθεια υπερήχου και δεν απαιτείται κανενός είδους ακτινοβολία. Ο υπέρηχος είναι απολύτως ασφαλής (ας μην ξεχνάμε ότι ο υπέρηχος χρησιμοποιείται εκτεταμένα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης) και δεν επηρεάζει τα ευαίσθητα ωάρια που βρίσκονται στις ωοθήκες.

3. Δεν υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος αλλεργίας

Η σκιαστική ουσία που χρησιμοποιείται στην υπερηχο-σαλπιγγογραφία είναι υποαλλεργική και μη τοξική. Συστατικά της ουσίας αυτής έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλά σκευάσματα με ευρεία χρήση, όπως τα τεχνητά δάκρυα.

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα της υπερηχο-σαλπιγγογραφίας είναι το ότι συνδυάζεται με το κλασικό γυναικολογικό υπερηχογράφημα της μήτρας και των ωοθηκών. Μπορούμε, δηλαδή, σε πραγματικό χρόνο (και πριν χρησιμοποιήσουμε τη σκιαστική ουσία) να εκτιμήσουμε τη μήτρα και τις ωοθήκες, αλλά και να προχωρήσουμε σε εξειδικευμένη εξέταση αν δημιουργηθεί υπόνοια κάποιας ανωμαλίας.

Για παράδειγμα, αν υπάρχει υποψία κάποιας ανωμαλίας της μήτρας (όπως ένα διάφραγμα στη μήτρα), μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τρισδιάστατο υπερηχογράφημα (3D ultrasound) το οποίο θα θέσει με ακρίβεια τη διάγνωση.

Αν, επιπλέον, υπάρχει υπόνοια ενός πολύποδα στη μήτρα, μπορούμε να βεβαιωθούμε για την παρουσία ή την απουσία του με τη διενέργεια υδρο-υπερηχογραφήματος (και να αποφύγουμε μια πιθανόν περιττή υστεροσκόπηση). Με την εξέταση αυτή εγχύουμε φυσιολογικό ορό μέσα στη μήτρα και μπορούμε να δούμε στον υπέρηχο τον πολύποδα (αν υπάρχει πολύποδας) να ‘επιπλέει’.