Διατροφή κατά τη διάρκεια της λοχείας

Κατά την διάρκεια της λοχείας η σωστή διατροφή είναι εξίσου σημαντική όπως κατά την διάρκεια της κύησης. Το σώμα της μητέρας χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει, η φροντίδα ενός νεογνού είναι απαιτητική και οι ενεργειακές ανάγκες κατά την διάρκεια του θηλασμού αυξάνονται. Το ιδανικό πλάνο διατροφής  για αυτή την περίοδο δεν διαφέρει από αυτό της εγκυμοσύνης και επιτρέπει την ομαλή απώλεια βάρους μετά τον τοκετό.

breastfeeding-700-350

Υπάρχουν  τροφές που πρέπει να μην τρώω όταν θηλάζω;

Κατά την 3η-5η  ημέρα ζωής του νεογνού γίνεται αιμοληψία για να αποκλειστούν  παθήσεις που συνδέονται άμεσα με την διατροφή του (π. χ . έλλειψη ενζύμου G6PD όπου πρέπει να αποκλειστούν συγκεκριμένες τροφές).

Κατά την διάρκεια του θηλασμού η διατροφή της μητέρας έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω των αυξημένων ενεργειακών αναγκών της αλλά και για την ικανοποιητική παραγωγή του γάλακτος. Σε κάποιες περιπτώσεις οι ουσίες που περνούν μέσω του γάλακτος στο νεογνό μπορεί να προκαλέσουν  ανεπιθύμητες  ενέργειες όπως π. χ . αλλεργία, ευερεθιστότητα ή ερεθισμό στη περιοχή της πάνας. Αν παρατηρηθούν τέτοια συμπτώματα, είναι πιθανό, σε συνεργασία με τον παιδίατρο, να αποκλειστούν συγκεκριμένες κατηγορίες τροφών.  

 

Χρειάζεται να παίρνω συμπληρώματα διατροφής όσο θηλάζω;

Ιδανικά όταν ακολουθείται μια ισορροπημένη διατροφή δεν υπάρχουν επιπλέον ανάγκες όμως κάτι τέτοιο στην καθημερινότητα είναι δύσκολο.  Σε κάποιες περιπτώσεις προτείνεται να λαμβάνονται συμπληρώματα όπως ασβέστιο με Βιταμίνη D, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω μη ηλιοφάνειας, για την πρόληψη οστεοπόρωσης και κατάθλιψης λοχείας.