Υπερηχογράφημα ανάπτυξης- έλεγχος Doppler

Έλεγχος πλακουντιακής κυκλοφορίας/ανάπτυξης εμβρύου

Το υπερηχογράφημα ανάπτυξης γίνεται συνήθως μεταξύ 32-34 εβδομάδων κύησης αλλά μπορεί να γίνει και νωρίτερα σε ειδικές περιπτώσεις (π.χ όταν υπάρχει υποψία ή αυξημένη πιθανότητα καθυστέρησης ενδομήτριας ανάπτυξης). Είναι προσανατολισμένο στον έλεγχο της ανάπτυξης του εμβρύου για αυτό γίνονται μετρήσεις του μεγέθους κάποιων βασικών οργάνων του, όπως είναι η περίμετρος της κεφαλής και της κοιλιάς και το μήκος του μηριαίου οστού. Οι μετρήσεις αυτές συγκρίνονται με αντίστοιχες μετρήσεις πολλών φυσιολογικών εμβρύων με την ίδια ηλικία κύησης και έτσι ανιχνεύονται πιθανές αποκλίσεις απο το φυσιολογικό, είτε στις μετρήσεις κάθε οργάνου ξεχωριστά είτε στο συνολικό μέγεθος του εμβρύου. Με τον ίδιο τρόπο προκύπτει και το κατά προσέγγιση βάρος του εμβρύου.

Στο βίντεο που ακολουθεί απεικονίζεται η κυκλοφορία του αίματος στο έμβρυο. Το αίμα μέσω της ομφαλικής φλέβας κατευθύνεται από τον πλακούντα και μέσω του φλεβώδους πόρου του ήπατος (DV) στην καρδιά του εμβρύου και μετά στη συστηματική του κυκλοφορία.

 

Κατά το υπερηχογράφημα ανάπτυξης εκτιμάται η κινητικότητα του εμβρύου, η ποσότητα του αμνιακού υγρού που το περιβάλλει,  η ωρίμανση του πλακούντα και η απόσταση του από το έσω τραχηλικό στόμιο (αν ο πλακούντας είναι πολύ κοντά ή καλύπτει το έσω τραχηλικό στόμιο αυξάνονται οι πιθανότητες αιμορραγίας κατά τον τοκετό).

Η εξέταση ολοκληρώνεται με την μελέτη Doppler. Με τα Dopplers εξετάζεται η ροή του αίματος στην ομφαλική αρτηρία (μέσα από την οποία τρέφεται το έμβρυο), στη μέση εγκεφαλική αρτηρία (δείκτης της οξυγόνωσης του εγκεφάλου του εμβρύου), στο φλεβώδη πόρο του ήπατος (δείκτης καρδιαγγειακής κατάστασης του εμβρύου στη χρονική στιγμή που γίνεται το υπερηχογράφημα) και στις μητριαίες αρτηρίες (δείκτης καλής λειτουργίας του πλακούντα).

Αν οι μετρήσεις στην ομφαλική και μέση εγκεφαλική αρτηρία είναι φυσιολογικές αυτό θεωρείται καθησυχαστικό για την ομαλή πορεία της κύησης. Αν αυτές οι μετρήσεις δεν είναι φυσιολογικές, μπορεί να χρειαστεί πιο στενή παρακολούθηση της κύησης ενώ σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και επίσπευση τοκετού, απόφαση που θα ληφθεί από κοινού  με το θεράποντα ιατρό.

doppler1

Η ροή του αίματος στις ομφαλικές αρτηρίες όπως απεικονίζονται με εξέταση Doppler

doppler2

Η ροή του αίματος στη μέση εγκεφαλική αρτηρία όπως απεικονίζονται με εξέταση Doppler

Στο υπερηχογράφημα ανάπτυξης δεν δίνονται πληροφορίες για την ανατομία του εμβρύου αφού η απεικόνισή του είναι περιορισμένη λόγω της προχωρημένης ηλικίας κύησης.