Σύνδρομο TTTS – Ενδοσκοπική επέμβαση με laser στα αγγεία του πλακούντα

Σε ποιες περιπτώσεις

Υπάρχουν τα διχοριονικά δίδυμα που βρίσκονται σε διαφορετικούς σάκους και έχουν διαφορετικούς πλακούντες από τους οποίους τρέφονται και τα μονοχοριονικά δίδυμα που μοιράζονται τον ίδιο σάκο κύησης και τον ίδιο πλακούντα. Σε όλες  τις μονοχοριονικές κυήσεις υπάρχουν στον πλακούντα αγγειακές συνδέσεις μεταξύ των δύο εμβρύων. Ανισορροπία στη ροή του αίματος μέσω αυτών των αγγειακών συνδέσεων από το ένα έμβρυο, το δότη, προς το άλλο, το δέκτη έχει σαν αποτέλεσμα το σύνδρομο μετάγγισης μεταξύ διδύμων (Τwin to twin transfusion syndrome-TTTS). Περίπου στο 10% των μονοχοριονικών διδύμων αναπτύσσεται σοβαρής μορφής ΤΤΤS κάποια στιγμή από τις  16 έως 24 εβδομάδες. Το σύνδρομο κλασσικά εμφανίζεται με υδράμνιο (πολύ αμνιακό υγρό) στο σάκο του δέκτη και ανυδράμνιο (καθόλου υγρό) στο σάκο του δότη. Μια άλλη επιπλοκή που επίσης συμβαίνει περίπου στο 10% των μονοχοριονικών διδύμων είναι η υπολειπόμενη ανάπτυξη ενός από τα έμβρυα (επιλεκτική εμβρυϊκή υπολειπόμενη ανάπτυξη, FGR).

Η διαφορά στη μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας μεταξύ των διδύμων στις 11-13 εβδομάδες και η επιπρόσθετη εξέταση συγκεκριμένων δεικτών μπορεί να προβλέψει την πιθανότητα ανάπτυξης σοβαρού συνδρόμου μετάγγισης αίματος ή σοβαρής επιλεκτικής εμβρυϊκής υπολειπόμενης ανάπτυξης.

Πως γίνεται 

Αποτελεσματική αντιμετώπιση για το σοβαρό σύνδρομο μετάγγισης αίματος αλλά και την επιλεκτική εμβρυϊκή υπολειπόμενη ανάπτυξη, είναι δυνατή αν καυτηριαστούν τα επικοινωνούντα αγγεία του πλακούντα με ενδοσκοπική επέμβαση με laser. Με τοπική αναισθησία και κάτω από υπερηχογραφική καθοδήγηση τοποθετείται μικρή κάμερα μέσα από το κοιλιακό τοίχωμα και το τοίχωμα της μήτρας στο σάκο ενός από τα έμβρυα. Αναγνωρίζονται οι αγγειακές συνδέσεις μεταξύ των δύο εμβρύων και αποχωρίζονται με laser. Η έγκυος παρακολουθεί όλη την επέμβαση από την ίδια οθόνη με το χειρουργό.

Που γίνεται 

Η επέμβαση γίνεται στο Αττικό Νοσοκομείο από τον ιατρό και την ομάδα του.

Μηχάνημα Ιατρείου 

Το ιατρείο διαθέτει τεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής. Το μηχάνημα υπερήχων του ιατρείου είναι το πιο εξελιγμένο υπερηχογραφικό σύστημα που κυκλοφορεί στην παγκόσμια αγορά!

Πρόκειται για την τελευταία έκδοση (2019) του μηχανήματος Voluson GE E10 BT 19 που διαθέτει τεχνολογία που ξεπερνά τις προσδοκίες εξεταστή και εξεταζόμενων. Περιέχει νέες και επαναστατικές βελτιώσεις και ειδικά softwares για:

  • Απεικόνιση εμβρύου στη μεγαλύτερη ανάλυση που υπάρχει στην αγορά
  • Ακριβέστερη αναπαράσταση και επεξεργασία εικόνας
  • Μέγιστη Ταχύτητα υπερηχογραφικής σάρωσης
  • 3D επεξεργασία: «ζωντανές» εικόνες του εμβρύου με περισσότερες από ποτέ λεπτομέρειες του δέρματος και των χαρακτηριστικών του
  • 4D επεξεργασία: εκτός από τα χαρακτηριστικά μπορείτε να δείτε live κινήσεις του μωρού σας αλλά και συγκεκριμένες εκφράσεις του προσώπου του.