ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ (ECV)

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ένα έμβρυο αλλάζει διάφορες θέσεις μέσα στη μήτρα. Μετά τις 36 εβδομάδες συνήθως παίρνει τη θέση με την οποία και θα γεννηθεί. Προϋπόθεση ενός κολπικού τοκετού με τις μικρότερες επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν είναι το έμβρυο να πάρει τη σωστή θέση και προβολή. Η επιθυμητή προβολή (ποιο σημείο του σώματος του εμβρύου είναι προς τα κάτω) είναι η κεφαλική. Σε 4-5% των κυήσεων τα έμβρυα έχουν ισχιακή προβολή (με τα πόδια ή τους γλουτούς προς τα κάτω). Ο κολπικός τοκετός δεν συνιστάται επί ισχιακής προβολής γιατί ενέχει αυξημένο ποσοστό επιπλοκών και θνητότητας. Όμως σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να προσφερθεί η επιλογή εξωτερικού μετασχηματισμού (External Cephalic Version) του εμβρύου. Ο γιατρός προσπαθεί υπό υπερηχογραφική παρακολούθηση να αλλάξει τη θέση του εμβρύου, δηλαδή να γυρίσει το μωρό με το κεφάλι προς τα κάτω – η προσπάθεια αυτή μπορεί να διαρκέσει έως 15 λεπτά. Γίνεται μεταξύ των 36-37 εβδομάδων στο μαιευτήριο μετά από χορήγηση φαρμάκου για να χαλαρώσουν τα τοιχώματα της μήτρας. Σε κάποιες περιπτώσεις προτιμάται επισκληρίδιος αναισθησία για επιπλέον χαλάρωση των τοιχωμάτων αλλά και γιατί σπάνια το ECV μπορεί να καταλήξει σε επείγουσα καισαρική τομή λόγω δυσχέρειας του εμβρύου (1/250).

Μετά την απόπειρα μετασχηματισμού, η μητέρα μένει για μισή με μία ώρα στο μαιευτήριο για παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού του εμβρύου και μετά συνεχίζει το πρόγραμμά της κανονικά. Ένα ποσοστό των εμβρύων που άλλαξαν θέση μέσω μετασχηματισμού μπορεί να ξαναγυρίσουν σε ισχιακή προβολή.

Ο κολπικός τοκετός είναι ο φυσικός τρόπος για να γεννηθεί ένα μωρό. Η επιθυμία για φυσιολογικό τοκετό και η ασφαλής προσπάθεια για επίτευξή του είναι δικαίωμα κάθε γυναίκας. Στις περιπτώσεις που δεν πετυχαίνει το ECV  η προσπάθεια και μόνο ικανοποιεί ένα μεγάλο ποσοστό των προσδοκιών μιας γυναίκας για τον τοκετό της. Πολύ σημαντικό για αυτές τις γυναίκες είναι η σωστή ενημέρωσή τους από τον γιατρό για το δικαίωμα προσπάθειας κολπικού τοκετού σε επόμενη κύηση (Vaginal Birth After Caesarean section).