Τοκετός με Καισαρική Τομή

Αν και οι περισσότερες γυναίκες επιθυμούν κολπικό τοκετό, υπάρχουν και αυτές που είναι αρνητικές συνήθως λόγω προηγούμενης τραυματικής εμπειρίας ή φόβου για το άγνωστο.

Η καισαρική τομή είναι καλή επιλογή μόνο όταν υπάρχει αντένδειξη για κολπικό τοκετό αφού, όπως όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις ενέχεται για κάποιες επιπλοκές (π.χ. αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας και θρόμβωσης, μεγαλύτερος χρόνος ανάρρωσης). Γίνεται κάτω από αποστειρωμένες συνθήκες και συνήθως με επισκληρίδιο αναισθησία.

Η επικοινωνία με τον γιατρό και τη μαία παραμένει συνεχής και άμεση, καθώς είναι σημαντική η ενημέρωση της επιτόκου αλλά και η δυνατότητα ανάδειξης του νεογέννητου στη μητέρα. Συνιστάται η επαφή δέρμα με δέρμα μητέρας μωρού και η έναρξη του θηλασμού να γίνει όσο πιο άμεσα είναι δυνατό, δηλαδή στο χώρο της ανάνηψης.

Μετά από λίγο η γυναίκα μεταφέρεται σε νοσηλευτικό τμήμα Λεχωϊδων και λίγο αργότερα κινητοποιείται. Σχεδόν ταυτόχρονα μεταφέρεται και το μωρό κοντά στη μητέρα. Μετεγχειρητικά η μαία επισκέπτεται καθημερινά τη λεχωϊδα  για να τη βοηθήσει στο θηλασμό και τη φροντίδα των μαστών έως τη έξοδο της από το μαιευτήριο που συνήθως  γίνεται το 3ο 24ωρο.

Η νέα μητέρα εξέρχεται με οδηγίες από τους παιδιάτρους ενώ η μαία την επισκέπτεται και στο σπίτι σε χρόνο που θα συναποφασιστεί. Για όλες τις κυήσεις κύριο μέλημα τον γονέων είναι η γέννηση του μωρού τους να γίνει με ασφάλεια. Ο ιατρός θα συλλέξει εκείνες τις πληροφορίες που θα καθορίσουν την πιο κατάλληλη μέθοδο τοκετού και θα τις προσφέρει στους γονείς ώστε να συναποφασίσουν.